agribex

06 > 10 dec 2023

Vrouwvriendelijkste tractor verkozen op Agribex

Agribex news - 07/12/2023

Tijdens de Ladies Day op de 72ste editie van Agribex, het tweejaarlijkse salon voor landbouw, veeteelt, tuin en groene zones, werd de meest vrouwvriendelijke trekker verkozen. De volledige vrouwelijke jury beoordeelde maar liefst 22 ingeschreven trekkers op ergonomie, uitstraling en “feminin touches”. New Holland werd verkozen in de categorie onder de 150 pk, Fendt werd de winnaar in de categorie boven de 150 pk.

Hoewel de landbouwsector een stoer, mannelijk imago heeft, zijn er ook zeer veel vrouwen in actief. Met ongeveer 20.000 zijn ze, de vrouwen in de landbouwsector in België. In Vlaanderen is ongeveer 11 procent van de bedrijfsleiders van land- en tuinbouwbedrijven een vrouw. De tractor is een cruciaal werktuig op de landbouwbedrijven. Maar zijn tractoren ook gemaakt voor vrouwelijke bestuurders? 7 vrouwen, 3 Vlaamse, 3 uit Wallonië en 1 uit Brussel, vormen de jury die tijdens de Ladies Day op Agribex op zoek gingen naar de meest vrouwvriendelijke trekker. Alle aangeschreven importeurs nomineerden 1 of 2 trekkers, 22 trekkers in totaal werden beoordeeld op ergonomie, uitstraling en praktische elementen.

In de categorie <150 pk werd de New Holland T5.140 verkozen tot meest vrouwvriendelijke trekker. Volgens de jury verdient deze trekker de prijs omwille van het ruime zicht naar boven en de lichtinval in de cabine, die ook ruim is voor het formaat van de trekker. In de cabine is ook ruimte voor een kindercarrier. De bediening van de New Holland is eenvoudig en gemakkelijk bereikbaar. De trekker heeft een mooie afwerking met kleuraccenten, iets wat de jury ook bekoorde.

Bij de trekkers >150 pk werd de Fendt 728 de winnaar. Deze trekker scoorde goed op ergonomie, met een aangename armeleuning en vlot bereikbare bedieningselementen die gegroepeerd zijn volgens functie. De cabine kent een gemakkelijke instap en heeft een goed zicht achteruit. De ruime cabine biedt plaats voor een kinderzitje en een grote koelbox volgens de jury.

Het idee voor deze ludieke wedstrijd kwam van Kim Schoukens, hoofdredactrice van Women in Ag Magazine, een internationaal magazine voor vrouwen in de landbouwsector. “De landbouwsector is een sterk mannelijke sector. De voorbije jaren zijn de vrouwen echter steeds meer op de voorgrond getreden. Tijdens gesprekken met boerinnen hoor ik geregeld verzuchtingen over onaangepast werkmateriaal, kledij en dergelijke meer,” vertelt Kim Schoukens. “Ook tractoren worden ontworpen vanuit mannelijk standpunt. Denk maar aan de vormgeving van bedieningshendels of instelmogelijkheden van de bestuurderszetel. Met deze wedstrijd willen we op een ludieke manier aangeven dat vrouwen ook hun plaats in de sector hebben. We verwachten geen make-up spiegels of roze details in de cabine, maar voor een aantal zaken kan zeker rekening gehouden worden met vrouwelijke input.”

“Het is de 3de keer dat we de Ladies Day op Agribex organiseren. Als organisatie vinden wij, net als vele andere actoren in de sector dat er onvoldoende besef en respect is voor al het werk dat vrouwen verzetten in onze land- en tuinbouwsector,” zegt Gracienne Geenens, de drijvende kracht achter de Ladies Day op Agribex. “Door de meest vrouwvriendelijke tractor te verkiezen willen we op een speelse manier constructeurs er aan herinneren dat niet enkel mannen met trekkers rijden. We willen zeker geen hetze veroorzaken, maar een knipoog kan altijd!”

Ook het digitale landbouwtijdschrift Hectares stak zijn schouders onder de wedstrijd.

Wie houdt nu niet van cookies