agribex

06 > 10 dec 2023

Toespraak Johan Colpaert

Agribex news - 06/12/2023

Dames en heren,

Van harte welkom op deze 72e editie van AGRIBEX. Een editie die eigenlijk 2 jaar geleden had moeten plaatsvinden maar die toen door omstandigheden, ons allen bekend, op het allerlaatste moment geannuleerd werd. Het was de eerste keer in de geschiedenis van onze beurs dat wij hiertoe gedwongen werden. Geen makkelijk moment voor onze exposanten, voor onze bezoekers, voor ons. Maar vandaag staan wij hier opnieuw. Vol goede moed, vol vertrouwen en vol hoop.

Hoop is een centraal begrip in deze editie. Hoop op een toekomst die ons perspectief biedt. En dat is meer dan ooit nodig. Toegegeven, vandaag is er meer hoop op beterschap dan pakweg een maand geleden. Maar we blijven voorzichtig in ons optimisme. Niets is zeker vandaag, maar we willen vertrekken van het idee dat we onze toekomst zelf kunnen vormgeven en invullen. Al zullen we daar hulp en ondersteuning bij nodig hebben. Onze sector verdient een stabiel juridisch kader om in te ondernemen. Geen enkele onderneming is gebaat met volatiliteit en wispelturigheid. Die twee elementen staan elke strategie in de weg. Hoe kan je een pad uitstippelen als je elk gevoel van richting wordt afgenomen en je blind gedropt wordt midden in een woestijn. In zo’n omstandigheden overleeft geen mens. Ook bedrijven niet.

Dames en heren, AGRIBEX is een organisatie van Fedagrim, de Belgische federatie van de landbouwuitrustingssector inclusief stallenbouw, tuin en groene zones. En dat maakt AGRIBEX een sectorbeurs. Wat u hier ziet, is wat de sector produceert. Waarin de sector excelleert en dus innoveert. Als de landbouw een duurzame toekomst wil uitbouwen, zal het via mechanisering zijn, via robotisering en via andere technieken die de landbouw in staat zal stellen om zijn kerntaak te vervullen, met name voedselproductie. Fedagrim staat hiervoor als sectorfederatie garant. Vandaar ook deze beurs, die niet commercieel is, maar enkel de veruitwendiging is van waartoe onze leden en bij uitbreiding de toeleveringssector in staat zijn.

Maar innovatie heeft naast een stabiel juridisch kader ook ruimte nodig. Ruimte om te experimenteren. Maak het mogelijk, dames en heren beleidsmakers dat er een testkader komt voor zelfrijdende traktoren en robots. Geef ruimte voor een doordachte proefstalregeling. Laat ons het voortouw nemen in de renure-toelating binnen Europa. We hebben als land alle troeven in handen met een cluster van sterke chemiebedrijven en moderne landbouwbedrijven. En stap daarbij af, dames en heren politici, van de idee dat schaalvergroting slecht is. Dat is het in geen geval. Schaalvergroting leidt niet automatisch tot grotere milieudruk en minder dierenwelzijn. Vaak integendeel.

Laat ons ook samenwerken op het vlak van werk. Wij, en ik weet dat we niet alleen zijn met deze klaagzang, wij hebben handen tekort. Geschoolde handen. Hier op AGRIBEX proberen we daar al een oplossing voor te vinden met ons thema-eiland Workshop Live, maar de nood is hoog. Er zijn meer dan 700 openstaande vacatures in onze sector van mechanisering alleen al. Wij dringen erop aan dat het onderwijs een tandje hoger schakelt door technische opleidingen te stimuleren. Op AGRIBEX werken wij samen met de arbeidsbemiddelingsbureaus en geven wij concrete demonstraties in samenwerking met de hogeschool Thomas More. Wat wij u vragen, dames en heren politici, is dat u ons het kader geeft om onze sector werkaantrekkelijk te maken. Wij hebben de banen, zorg er gewoon voor dat werken loont en dat we de krachten waarover we beschikken kunnen behouden in de juiste omstandigheden.

Ik rond af, beste aanwezigen, maar ik wil toch nog een paar concrete vragen stellen omtrent beleidsmaatregelen en als ik het echt mag vragen: betrek ons hierbij. We hebben de kennis, de ervaring en de specialiteit in deze materies. Wij willen adviserend optreden om tot een beter beleid te komen. Een evenwichtig beleid. Zo wil ik u vragen om de keuring af te schaffen voor landbouwvoertuigen bij ingebruikstelling. Dat gaat de veiligheid niet verminderen. Ik wil ook een pleidooi houden voor het formaliseren van bredere landbouwvoertuigen. Dit ten voordele van de bodemkwaliteit, maar ook om ontharding van landwegen mogelijk te maken en zodoende verkeerstromen te scheiden. Maak een ecoregeling voor precisietechnieken in Wallonië mogelijk zodat je de landbouwer kan belonen voor diens duurzame praktijken. Promoot mechanische technieken om erosie tegen te gaan. Kies voor een langetermijnbeleid en geef de boer de keuzevrijheid om zijn doelstellingen te halen. Kalenderlandbouw is niet de oplossing. Stop oneerlijke concurrentie. Waarom leggen wij Europese landbouwers de strengste eisen op en zetten we in vrijhandelsakkoorden de deur open voor landen die onder deze drempels mogen produceren? En tot slot, denk ook even aan de tuinsector. Verlaag de BTW op herstellingen van tuinmachines, vooral elektrische. En regel op Europees niveau de repair-index voor tuinmaterieel. Laat de lidstaten dit niet zelf regelen. Zorg voor een Europees beleid.

Beste aanwezigen, AGRIBEX leeft op hoop. Hoop op een toekomstperspectief. Geef dit de volgende generaties, zodat zij ook hun wereld kunnen vormen waarin ze antwoorden bieden op nieuwe uitdagingen. Die zullen er altijd zijn. Wij hopen, beste beleidsmakers, dat u oor heeft naar onze zorgen. Wij hopen en wij rekenen op jullie. Laat ons niet in de steek. Wij beloven van onze kant, dat wij er alles aan zullen doen om de landbouw een duurzame richting uit te sturen.

Ik dank u.

Wie houdt nu niet van cookies