agribex

06 > 10 dec 2023

AGRIBEX overtreft verwachtingen

Agribex news - 10/12/2023

AGRIBEX 2023 zit erop. De 72e editie die na de annulatie in 2021 omwille van Covid opnieuw plaatsvond in Brussels Expo, heeft voor de organisatoren de verwachtingen overtroffen. Zo klinkt het unisono. Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert geeft aan dat de federatie met enige bezorgdheid begonnen was aan deze editie. “We kwamen uit een zeer moeilijke periode met de annulatie van de vorige beurs en hebben deze editie opgezet in voor de landbouw bijzonder onzekere tijden. Maar nu op de laatste dag kunnen we wel degelijk stellen dat onze ongerustheid niet geheel terecht was. AGRIBEX staat er en blijft er staan. De beurs heeft een belangrijke waarde en verdient haar plaats in het landschap. Het is ook duidelijk dat in tegenstelling tot grote publieksbeurzen, het landbouwsalon als vakbeurs voor de bezoeker en de exposant een must blijft. Wat wij vandaag vaststellen is dat AGRIBEX nog meer geprofessionaliseerd is. De kwaliteit van de bezoekers lag bijzonder hoog, net zoals de interesse. Of er nu echt verkopen volgen, dat zullen de volgende maanden uitwijzen.”

De sector die het meest in de verdrukking kwam, is de veehouderij. Frederick Audenaert, verantwoordelijk bij Fedagrim voor stallenbouw en stalinrichting, geeft aan dat de onzekerheid echt wel een impact heeft gehad. “Je voelt dat het leeft op de beursvloer. Maar ook ik moet toegeven dat er een licht positieve sfeer overheerste. De beurs stond in het teken van hoop en dat voel je ook. Mensen stellen vragen, maar ze geven zich niet direct gewonnen. Er is en blijft de ambitie om de landbouw in een nieuwe richting te duwen, maar daarvoor willen wij op het beleid kunnen wegen. Onze voorzitter heeft bij de opening gepleit voor een stabiel juridisch kader. Wel dat moeten we krijgen. Belangrijk is, dat we duidelijkheid krijgen over de opgelegde grenzen. Dan kunnen we onderzoeken, investeren en de uitdagingen aangaan die voor ons liggen. Vandaag ligt dat moeilijk. Als federatie willen wij dan ook in gesprek gaan met het beleid, zoals onze voorzitter dat ook aangegeven heeft.”

De dealers zijn aangenaam verrast. Jos Lowette: “De bezoekers zijn veel professioneler met bijzonder concrete vragen. Opvallend voor ons, is dat de wijnbouw in de lift zit. Je voelt dat de landbouwer zich ook heroriënteert.” Joost Vandesteene deelt de positieve ervaring maar wil ook de verkoopcijfers nu afwachten. De tijd dat er geshopt wordt door loonwerkers of landbouwer tussen standhouders om de goedkoopste offerte te krijgen, is voorbij. AGRIBEX is een verkoopsbeurs, maar wij schrijven vandaag geen concrete bonnen. Wij leggen afspraken vast en die moeten we nu opvolgen. Maar het is voor mij duidelijk dat landbouw een primaire taak vervult, namelijk voedselvoorziening. Zonder landbouw komt er geen eten op tafel. En zonder machines is er ook geen landbouw meer mogelijk.”

Dat de beurs met een dag ingekort is, heeft zijn effect wel op het bezoekersaantal. Volgens beursvoorzitter Tim Aerts zal AGRIBEX afkloppen op zo’n 75.000 bezoekers. “Dat ligt perfect in lijn met de voorgaande jaren. We verliezen een dag en elke dag trok zo’n 15.000 bezoekers. We willen ons echter niet laten opjagen door beurscijfers. Door dit cijfer stellen wij AGRIBEX niet in vraag. Zoals voorzitter Colpaert zei, AGRIBEX heeft zijn waarde. Dat zullen vriend en vijand beamen. En wij engageren ons vandaag om binnen twee jaar opnieuw een beurs te organiseren in de eerste week van december. Op die manier willen we de geruchtenmolen de kop indrukken. AGRIBEX is minder lang maar ook iets compacter geworden. Dat is vooral de sfeer op de beurs ten goede gekomen. De beurs was warmer, hartelijker, ondanks het onzekere toekomstperspectief.”

Tuin, Groene Zones en Brussels Livestock Show

De sector tuin en groene zones blikt ook tevreden terug, bij monde van Gracienne Geenens. “Ik geef toe dat wij ook met een bang hart keken naar deze editie, maar ook wij moeten toegeven dat alles beter is meegevallen dan verwacht. Dat is natuurlijk leuk om vast te stellen. Wij zijn tevreden met deze editie. En als coördinator van de Ladies’ Day ben ik ook zeer opgezet met deze editie. Het was ludieker. We hebben een andere invalshoek gezocht, maar de kern blijft hetzelfde, nl. de vrouwen die actief zijn in onze sector een hart onder de riem steken en hen bedanken voor hun ongebreidelde inzet in het bedrijf. Ze zeggen soms: zonder landbouw geen eten. Wel wij durven te stellen zonder vrouwen geen landbouw. Dus in 2025 zijn we opnieuw van de partij met dit initiatief.”

Voor Jean Devillers, voorzitter van de Brussels Livestock Show, was AGRIBEX ook een succes. “Onze wedstrijden en tentoonstelling blijven volk trekken. Het bewijs daarvoor werd geleverd op het Belgisch kampioenschap Wit-Blauw op donderdag 7 december. Dan kon je op de koppen lopen in hal 1. Van de onzekerheid die op de rest van de beursvloer hing, voelen wij minder. Ik begrijp dat dat vaak een probleem in Vlaanderen kan zijn. In Wallonië hebben we een ander probleem en dat is de betrokkenheid van jongeren. We zien dat in de veehouderij jongeren afhaken. Wij hebben, en daar ben ik wel trots op, met onze ovinpiades wel geprobeerd om jongeren warm te maken voor ons beroep en daar zijn we wonderwel goed in geslaagd. Vier Waalse en evenveel Vlaamse scholen hebben deelgenomen aan deze wedstrijd in totaal goed voor 54 scholieren. Daaruit hebben we twee winnaars gekozen die ons land volgend jaar in mei mogen vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap ovinpiades in Frankrijk. Zo proberen wij ook te werken aan het imago van onze sector. En een beurs als AGRIBEX kan op dat vlak helpen. Het is ons venster op de wereld. Maar het geeft vooral de wereld inkijk in onze sector en dat is nodig voor een beter en wederzijds begrip."

De volgende editie van AGRIBEX vindt plaats van 3 tot en met 7 december 2025 in Brussels Expo.

Wie houdt nu niet van cookies